pondělí 7. března 2011

David Lynch hudební

      
      Hudba v Lynchových filmech vždy zastávala velmi významnou, často netradiční polohu, kdy se rovina hudební slévá s ruchovou stopou natolik kompaktně, že vzniká zcela nový tvar, nepředvídatelný auditivní zážitek. Ruchy, hudba a její mnohokráte slyšené styly tak často nabývají na významu, který odporuje zažité konvenci či tradiční zkušenosti. Není novinkou, že se David Lynch osobně podílí na designu zvukové složky svých děl, žije hudbou a stejný prostor jako ve filmu jí věnuje i v osobním životě.
     7. prosince 2010 vyšel singl Good Day Today, který představuje Davida Lynche právě v úloze hudebníka. Režisér představil dvě skladby Good Day Today a I Know, které nejen složil, ale i nazpíval. V prvním případě se jedná o taneční skladbu s modulovaným hlasem a opětovným protěžováním ruchových prvků, druhá je temnou, psychedelickou připomínkou Angela Badalamentiho a jeho stylu (syrový zvuk kytar, hammondovy varhany apod.). Kromě toho vzniklo i album remixů, na němž původní skladby variují umělci jako Jon Hopkins, Underwold či Skream, a na 31. ledna je ohlášeno vydání luxusní verze na vinylovém nosiči. 
   Pravděpodobně nejzajímavějším aspektem celého projektu je skutenost, že slavný režisér dal své písně k dispozici fanouškům, režisérům a tvůrcům z celého světa, kteří k nim tak mohli vytvořit vlastní videoklip. Sešlo se více než 400 videí, rozličných stylů a filmových technik.   
                                                                                                                           L.M.


Žádné komentáře:

Okomentovat